Noord Hollands Dagblad – Vrijdag 29 November 2019 – Annemiek Jansen

Beverwijk • Eerst verbouwen, dan pas verhuren.
Dat is de werkwijze van vastgoedondernemer en projectontwikkelaar Barry van Suijdam uit Amsterdam. Op dit moment neemt hij Breestraat 63 flink onder handen.

Barry van Suijdam heeft zijn sporen verdiend. Hij knapt bestaande panden op. Eerst in Amsterdam, tegenwoordig wat meer de provincie in. En nu heeft hij voor het eerst zijn oog ook laten vallen op Beverwijk. Hij heeft het pand gekocht op de hoek Breestraat-Nieuwstraat. Het gebouw staat momenteel helemaal in de steigers. En wie zijn naam ook wel eens in de blaadjes is tegengekomen, dat klopt. Zijn vriendin is afslankgoeroe Sonja Bakker. Zij is mede-eigenaar van het pand aan de Breestraat, evenals Ben Sier uit Volendam.

Intuitie
,,Ik moet een goed gevoel hebben bij een pand. Binnen vijf minuten weet ik wel of ik het wil kopen, ik heb dan ook al snel even een rekensommetje gemaakt. Ik heb een architectenachtergrond, twee bouwbedrijven gehad en sinds 2005 zit ik ook in de projectontwikkeling. Er zijn zo tien panden die ik op intuïtie niet koop, mijn rekensommetjes kloppen ook altijd.’’ Breestraat 63 is een diep pand, met verspringende verdiepingen. De begane grond was winkelruimte. Daar is onder meer kleding, boeken en meubels verkocht. Soms was de bovenverdieping er ook bij betrokken. De begane grond telt 650 vierkante meter. Van Suijdam maakt de winkel veel kleiner, 100 vierkante meter. Hij denkt dat daar meer behoefte aan is. Hij ziet wel ruimte voor bijvoorbeeld een mooie wijnbar in Beverwijk.

Frans balkon
Op de begane grond erachter komen twee appartementen. Ertussen, aan de Nieuwstraat, komt de ingang met lift en trappenhuis. En achter het achterste appartement komt nog een trappenhuis. In totaal zijn er vier lagen met appartementen, zodat het totaal op elf uitkomt. De appartementen krijgen een dakkapel of een Frans balkon met openslaande deuren.

Van Suijdam doet alles in eigen beheer. De verbouwing is in mei of juni klaar. De woningen worden energieneutraal opgeleverd. Zonder gas, met warmtepompen en zonnepanelen. ,,We gaan meteen met de tijd mee’’, aldus Van Suijdam die als architect Marcel Heijmans uit Uitgeest in de arm heeft genomen. ,,We verbouwen eerst en dan pas gaan we verkopen of verhuren. Ik heb altijd een bank achter me. Nee, ik heb geen site, al ben ik er nu wel mee bezig. Vroeger deed ik de verhuur ook zelf. Ik heb in Amsterdam wel huilende mensen gehad, omdat de woningen meteen weg waren. Nu schakel ik op een gegeven moment een makelaar in de buurt in. De woningen zullen tussen de 800 en 1000 euro gaan kosten.’’ De oppervlakte ligt tussen de vijftig en zeventig vierkante meter. Er zijn twee of drie slaapkamers. ,,Ik doe aan caravanbouw. Elk gaatje of hoekje benut ik, heeft een functie.’’ Hij laat een tekening zien van een appartement waarbij een extra gangetje naar een slaapkamer leidt. Er zitten ook een trappetje in. De woningen zijn niet recht-toe-rechtaan. ,,Er is een plat dak, dat is ook voor de zonnepanelen, maar er komt wel een puntje aan de voorkant. De woningen krijgen aluminium kozijnen, een hele mooie steen en worden onderhoudsvrij.’’